Fra minneboka

Publisert: 30.05.2015

Det store kantatekoret i 1950

I 1989-90 hadde Menighetsblad for Avaldsnes en artikkelserie der Aadne Utvik tok et historisk tilbakeblikk på korsang i Olavskirken. En del av stoffet var også grunnlag for en artikkel av samme forfatter i Haugesunds Avis 5.10.1990. Artiklene er historisk interessant materiale som vi med tiden godt kan tenke oss å trekke fram igjen for nye lesere her på nettsidene. I denne omgang nøyer vi oss med et utdrag av avisartikkelen -- om et stort kor dannet for anledningen da man feiret kirkens 700-års jubileum i 1950. Avisartikkelen inneholdt foruten omtalen både bilde av koret og navn på alle medlemmene, og det kan sikkert være kjekt for mange å lete fram kjente navn og ansikter. Vi har derfor fått tak i originalbildet og skannet det på nytt både i vår vanlige nettkvalitet (oppslagsbildet ovenfor) og i en mer forstørrelsesvennlig versjon med ekstra mange piksler (totalt 4,2 MB) som kan hentes ned med klikk her. Vi gir ordet til Aadne Utvik anno 1990:

Kantater er komposisjoner for kor, solister og orkester, som framføres ved kirkelige minnehøytideligheter. Heming R. Skre hadde vært organist ved kirken. Han skrev bl.a. en kantate til Torfæus-jubileet på Avaldsnes i 1936 med musikk av Mathias Folgerø.

Sokneprest Lars Skadberg og organist Klara Johannessen laget i alt tre kantater sammen. Den største kirkemusikalske satsingen kom med deres Jubileums-kantate i 1950. Det var i samband med 700-års feiringen av Olavskirken.

Jubileumskoret besto av 30 damestemmer og 20 mannsstemmer. Disse kom stort sett fra kirkekoret og fra Avaldsnes mannskor, som Bjarne Blom Kalstø ledet -- og gjør fortsatt.

Haugesunds Avis skrev: "Et kor sammensatt for anledningen sang overraskende sikkert og godt. Solistene, Gudrun Folgerø og Torolv Skage, skilte seg utmerket fra sin del av oppgaven, og organist Bjarne Dankel leverte et ypperlig orgelakkompagnement. Komponisten ledet selv framføringen på en sikker og tilforlatelig måte".

På bildet har fotografen (som ikke er kjent) foreviget koret før konserten 30. juli 1950 foran den såkalte Kongedøra. De som seinere har fått nye familienavn, har fått dette i parentes:

Fra venstre sitter solistene Torolv Skage og Gudrun Folgerø, dirigenten Klara Johannessen og organisten Bjarne Dankel.

Stående første rad: Elise Utvik (Skjoldal), Borghild Tysse Skeisvoll, Olga Berdinessen Andersen, Astrid Johannessen Roda, Lovise Østhus, Kristine Øvrebø (Meland), Thorild Grønningen (Vaage), Hanna Øygarden, Magnhild Lindtner (Halsteindal) og Marie Larsen.

2. rad: Gunhild Lande Kalstø, Bertha Utvik (Skeie), Agnes Salhus (Nilsen), Severine Kolstø, Borghild Vaage, Ingeborg Opsahl (Vikshåland), Birgit Lande, Ida Marie Kalstø (Ferkingstad), Ellinor Lande (Skålnes) og Marie Lindtner (Kristoffersen).

3. rad: Jakob Sørbø, Ernst Kalstø, Kristian Utvik, Rasmus Skeie, Sigrun Eide (Tvedt), Else Austerheim (Riise), Lene Lindtner, Sofie Utvik (Fjæra), Berta Katrine (Katy) Hausken Opsahl, Kitty Larsen (Bang), Solveig Clausen, Malene Kolstø (Berge) og Agnethe Haavik (Clausen).

4. rad: Andreas Aasbø, Øystein Lande, Bjarne Blom Kalstø, Sverre D. Skeie, Per Austevik, Nils Underhaug, Trygve Thuestad, Mathias B. Oftedal, Svend Fiskaaen, Ludvik Kristiansen, Elias Vaage, Ingvald Austevik, Harald Halsteindal og Svend Kolstø.