Flotte Olavsdager fikk rekordoppslutning

Publisert: 30.07.2015

Markant økning over hele linjen

Årets versjon av Olavsdagene på Avaldsnes ble en rekke med høydepunkt som heldigvis var ulike, alt etter hvem som uttalte seg. Spesielt i år var at det lyktes å utvide åpningstidene for kirken. Med uunnværlig hjelp fra frivillige ble kirken holdt åpen hver torsdag til utpå ettermiddagen, i tillegg til at Nordvegen historiesenter hadde guide der på mandager og tirsdager. Tanken er å utvide dette tilbudet enda mer neste år hvis tilstrekkelig mange frivillige kan stille opp.

Arrangementskomiteen gleder seg for øvrig over to andre viktige ting: 1) Fantastisk kvalitet på både fotoutstilling og det musikalske som artistene leverte, og 2) de høye publikumstallene. Det totale publikumsoppmøtet økte med 25 % sammenlignet med snittet for perioden 2010 til 2014! For Musikk og meditasjon-serien på torsdager kl 12:30 var dette tallet 35 %!

Komiteen fokuserte i år spesielt på komponister som jubilerte – der det var et rundt antall år siden vedkommende ble født. Dansken Carl Nielsen (150 år) og nordmennene Knut Nystedt (100 år) og Trond Kverno (70 år) fikk mye oppmerksomhet. Salmekvelden den 26. juli med Kverno som tema ble en höydare når det gjelder allsang. Her kjente folk fra hele Haugalandet sin besøkelsestid! Kverno selv var dessverre syk og kunne ikke komme og være med slik det var planlagt, men Håvard Skaadel imponerte stort som stedfortreder. Under hans gode ledelse fikk de mange fremmøtte synge både kjente og ukjente salmer av Kverno. Ikke usannsynlig at noen fikk seg en ny favoritt i salmeboka!

Umpfelkamp! den 24. juli samlet både gammel og ung i kirken. Arnfinn Tobiassen på orgel gikk i musikalsk klinsj med progrockduoen Umpfel, bestående av Andreas Skorpe Sjøen på trommer og Anund Vikingstad på gitar, for anledningen forsterket med bassist Morten Georg Gismervik. (Bildet viser alle fire utøvere i nevnte rekkefølge fra venstre.) Utfordringen var å spille fortest, improvisere mest passende til en bibeltekst og lage et arrangement av vinnermelodien som ble stemt fram på menighetens Facebook-side, nemlig temaet fra Albert Åberg-serien. En beinhard jury bestående av Arild Gismervik, Berit Johanne Folkedal, Håvard Skaadel og Gaute Sanson landet til slutt på at Umpfel var flinkest, og organisten måtte dermed spandere middag på rockerne. Konferansier Anne Netland trakk tråder til Bibelens bilder om mangfoldighet, de mange rommene i «min Fars hus» og de mange musikalske genrene som vi aldri hører i kirken, og satte dermed Umpfelkampen i en litt større sammenheng enn det noen kanskje trodde de befant seg i.

Vi gleder oss til en fortsatt innholdsrik kulturhøst:

Søndag 27. september avsluttes Nordvegen historiesenters 10-årsjubileum med en jubileumskonsert i Avaldsnes kirke. Munorensemblet med Bernhard Gismervik i spissen leder an og akkompagneres blant andre av Arnfinn Tobiassen på orgel.

Allehelgensdag, søndag 1. november, får vi besøk av Tord Gustavsen og Kristin Asbjørnsen. Sammen gjør de konserten Wayfaring stranger – a spiritual songbook. Billetter kan kjøpes gjennom www.festiviteten.no. Vi anbefaler alle å forhåndskjøpe billetter for å sikre seg plass!