Keryx fremfører Livstreet igjen!

Publisert: 08.11.2018

Søndag 2. desember skjer det flotte ting i Avaldsnes kirke! Ikke bare skal vi møtes om morgenen for å feire Kirkens nyttårsdag (1. søndag i advent!) sammen med mange engasjerte (og trøtte?) 6. klassinger som overnatter i kirken fra lørdag til søndag, men på kvelden søndag den 2. blir det reprise av et av Keryx sine storsatsninger gjennom korets historie: Livstreet, komponert av Sigvald Tveit og med tekster av Oskar Stein Bjørlykke.

Verket kom til som en bestilling fra Keryx, og ble satt opp flere ganger i perioden 1995-1998. Keryx hadde enerett på fremføring av verket i en femårsperiode, og siden har koret hatt flere av de sentrale sangene på repertoaret på diverse møter og gudstjenester. Livstreet begynner med berettelsen om skapelsen, før den fokuserer på Jesu liv her på jorden, og avslutter med det litt mer åpne kapittelen «kyrkja og verda».

I sin opprinnelige drakt ble verket fremført som et kirkespill, halvscenisk og med kommentarer fra koret og orkesteret. Et helt apparat var i sving, fra suffløser til billettselgere, komiteer for både det ene og det andre, og våre egen Einar Andreassen og Liv Olen Skorpe Sjøen i rollene som Adam og Eva. Det store trekorset som nå står på scenen i Storsalen på Karmel ble laget for anledningen, og fungerte som den sentrale kulissen i verket. Denne skal vi nå ta i bruk igjen, og ved hjelp av to statister som kommenterer fortellingen blir vår 2018-versjonen forhåpentligvis like minneverdig – om enn litt enklere å gjennomføre for oss involverte – enn 1995/98-versjonen.

Else Mønnich Egenberg, vår tidligere diakonmedarbeider, skal lese replikkene til Eva-skikkelsen, mens Jostein Vestbø, tidligere sokneprest i Vår Frelsers menighet i Haugesund, leser replikkene til Adam/Jesus-skikkelsen. I orkesteret har vi Odd-Roar Hult (trompet), Maria Karpinets (obo), Roxana Soliman (cello), Christian Welde (piano/synth), Kjetil Olai Lundø (kontrabass), Dario Passera (perkusjon), Birgitte Tyse Klæhaug (tuba), og blant statistene finner vi blant annet Jon Kjetil Kvalevaag. Dirigent for det hele er Arnfinn Tobiassen.

Vi startet denne høsten med øvingshelg, og da fikk vi besøk av forfatteren selv, Oskar Stein Bjørlykke (se bildet over). Han holdt et inspirerende foredrag om utarbeidelsen av verket, og snakket også litt om sitt vennskap med komponisten Sigvald Tveit, som nå dessverre er rammet av demens. Senere på høsten fikk vi besøk av korinspirator Ive Buch Romme fra Kammerkoret Bocca. Begge bidro med inspirerende innspill, og når vi nå i tillegg har fått med mange tidligere Keryx-sangere med, så tør vi love at dette blir en flott start på adventstiden! Det blir ingen egen adventskonsert i år i vår regi, så vi oppfordrer alle til å kjenne sin besøkelsestid. Billetter kan du få kjøpe på Ticketco: https://avaldsnes.ticketco.no